Jääkiekon MM-kisat 2012 pelattiin Suomessa ja Ruotsissa. Pääareena oli Helsinki – seuraavana vuonna kisat pelattiin jälleen Suomessa ja Ruotsissa. Sillä kertaa päinvastoin eli pääareena oli Tukholma. Naapurukset puliveivasivat taitavasti kahdet kotikisat putkeen ja kassakone lauloi hilpeästi.

2012 muodostui Venäjän näytökseksi. KHL-tähtien lisäksi Venäjä sai kovat vahvistukset NHL-kaukaloista. Pittsburghin Jevgeni Malkin (pääkuvassa oikealla) oli kisojen ykköstähti voittaen pistepörssin, arvokkaimman pelaajan palkinnon, parhaan hyökkääjän palkinnon ja paikan All-Stars-miehistössä. Hyvänä tukena Malkinilla olivat mm. Aleksandr Ovetshkin (pääkuvassa vasemmalla) sekä Pavel Datsjuk.

Sen ajan mahtiseura Detroit oli pudonnut yllättäen jatkosta ja Red Wingsin pelaajat olivat saatavilla – samasta ilosta saivat nauttia Ruotsi ja Suomi. Ruotsi sai joukkueeseen Henrik Zetterbergin, Johan Franzenin, Jonathan Ericssonin ja Niklas Kronwallin. Leijoniin liittyi Valtteri Filppula.

Ruotsia eivät lukuisat NHL-vahvistukset tai kotikisojen tuoma etu auttaneet, sillä Tre Kronor putosi puolivälierissä Tshekille maalilla. Ja jos vahvistuksista puhutaan, Slovakia oli yllättäen se suurin voittaja. Joukkue sai nimittäin mukaansa Bostonista puolustajamöhkäle Zdeno Charan, joka oli turnauksessa ilmiömäinen.

Tämä näkyi esimerkiksi puolivälierässä Kanadaa vastaan, kun Ryan Getzlaf, Ryan Nugent-Hopkins, John Tavares, Duncan Keith ja Marc-Eduard Vlasic törmäsivät Charaan ja maalivahti Jan Lacoon. Hyökkäyspäässä tahtipuikkoa heilutteli jo tuossa vaiheessa kotimaahansa palannut Miroslav Satan.

Suomella vahva joukkue

Suomi oli vahvalla joukkueella liikkeellä. Filppula oli mukana, samoin Mikko Koivu, Jussi Jokinen ja maalivahti Kari Lehtonen.

Pelisysteemi oli uusittu – nyt pelattiin kahdessa kahdeksan joukkueen lohkossa, josta neljä parasta menivät jatkoon. Suomi oli omassa lohkossaan kolmas, viisi voittoa ja kaksi tappiota. Molemmat tappiot tulivat Pohjois-Amerikan joukkueille.

Alkulohkon jälkeen pelattiin saman lohkon joukkueiden välillä puolivälierät. Suomi kohtasi USAn ja voitti 3-2. Kanada kompastui, kuten sanottua, Slovakialle. Toisessa lohkossa Tshekki voitti Ruotsin ja Venäjä Norjan.

Valtteri Filppula, Jussi Jokinen ja Mikko Koivu, Leijonat, MM-kisat 2012
Valtteri Filppula, Jussi Jokinen ja Mikko Koivu tuulettavat maalia USA:ta vastaan vuoden 2012 MM-kisoissa. (Kuva: All Over Press)

Välierissä Suomi oli vailla mahdollisuuksia väkivahvaa Venäjää vastaan. Malkin teki ottelussa hattutempun ja Ovetshkinkin pääsi maalin makuun. Toisessa välierässä Slovakia jatkoi huimia yllätyksiään ja nitisti rakkaan vihollisensa Tshekin 3-1. Pronssiottelussa Tshekki voitti Suomen 3-2 ja mitali jäi Leijonilta tällä kertaa haaveeksi. 

Tuon voiton hintana oli bensan loppuminen. Vuonna 2012 pelattiin yksi modernin ajan yksipuolisimmista finaaleista. Venäjä nappasi kultamitalit hyvin rutiininomaisesti voittamalla 6-2. Chara vei Slovakian 1-0 johtoon, mutta sitten Venäjä teki viisi seuraavaa maalia. Pavel Datsjuk oli finaalin ahkerin pistemies tekemällä maalin ja syöttämällä kaksi.

Asiaan kuului luonnollisesti se, että kisojen kuningas – Malkin – teki myös kisojen ensimmäisen maalin. Yhteensä Malkinin pistemäärä oli näissä kisoissa 19 tehopistettä eli mies pelasi miltei kahden pisteen ottelukeskiarvolla turnauksen läpi. 

Pistepörssin kakkoseksi tuli tuolloin SKA Pietarissa pelannut norjalainen Patrick Thoresen, joka jäi vain yhden ainoan pisteen Malkinin lukemista. Tämä saavutus toi norjalaiselle valinnan All-Stars-miehistöön. Suomen paras pistemies oli Mikko Koivu.

MM-kisat 2012

Kultaa: Venäjä
Hopeaa: Slovakia
Pronssia: Tshekki
Suomi: 4.

IIHF:n valinnat pelipaikkansa parhaiksi:

Maalivahti: Jan Laco, Slovakia
Puolustaja: Zdeno Chara, Slovakia
Hyökkääjä: Jevgeni Malkin, Venäjä

Median valitsema All-stars:

Jan Laco, Slovakia
Zdeno Chara, Slovakia – Ilja Nikulin, Venäjä
Jevgeni Malkin, Venäjä – Patrick Thoresen, Norja – Henrik Zetterberg, Ruotsi

Kisojen arvokkain pelaaja:

Jevgeni Malkin, Venäjä