
Jääkiekon MM-kisat ovat olleet siinä mielessä piristävät, että yllätyksiä on oikeasti tullut. Itävallan ja Tanskan selviytymiset puolivälieriin oli piristävää. Puhumattakaan Tanskan uroteosta, jonka seurauksena Kanadan kisat päättyivät ja Tanska eteni ensimmäistä kertaa välieriin.
Onko isossa kuvassa tapahtunut mullistuksia?
Ei. Vaikka Kanada lähti, kolme neljästä välieräjoukkueesta ovat edelleen suuria jääkiekkomaita. Vain Tanska eroaa joukosta, eikä sekään ihan täysin tule puskista. Tanska on ollut sen verran kauan mukana haastajamaana, että oli peräti odotettua, että joskus kaikki osuu kohdilleen. Se, että asia tapahtui tätä Kanadaa vastaan, oli tietysti sensaatio.
Missä MM-kisoissa mennään isossa kuvassa? Talvella pelatusta ns. parhaiden pelaajien 4 Nations Face-off -turnauksesta on mielenkiintoista katsella lukemia. Näiden neljän valitun maan joukossa ei ollut Tshekkiä eikä Sveitsiä, koska turnaus pelattiin vain NHL-pelaajien voimin. Neljästä turnaukseen osallistuneesta maasta vain Suomi oli sellainen, jonka joukkueeseen (=puolustukseen) olisi saattanut mahtua pelaajia muualta kuin NHL-kaukaloista. USA:lla, Ruotsilla ja Kanadalla näin ei olisi edes missään spekulaatioissa tapahtunut.
Jos käytetään taannoista NHL-turnausta mittarina, on Ruotsilla ylivoimaisesti kovin nippu MM-kisoissa. Ruotsin MM-joukkueesta peräti kahdeksan pelaajaa oli mukana helmikuun turnauksessa. Lisäksi kaksi Ruotsin MM-kisapelaajaa oli valittu 4 Nationsiin, mutta he joutuivat jäämään vaivojen vuoksi pois.
Kanadan Tanskalle hävinneessä joukkueessa oli viisi pelaajaa, jotka olivat helmikuun turnauksessa mukana. Vaikka Kanadasta puhuttiin aiheestakin MM-kisojen superryhmänä, ei joukkue ole lähellekään paras mahdollinen Kanada.
USA:n joukkueessa on vain kaksi pelaajaa, jotka olivat helmikuun turnauksessa mukana. Aika moni isompi nimi sanoi tällä kertaa ”ei” MM-kutsulle. Viime vuonna Prahassa USA:lla oli nimekäs ryhmä, nyt nuorekas. Nimekäs joukkue jäi puolivälieriin, nuorempi on edennyt välieriin.
Suomella oli MM-kisoissa mukana kolme pelaajaa, jotka esiintyivät helmikuun turnauksessa. Juuse Saros ykkösvahtina kummassakin, Teuvo Teräväinen jäi vähälle vastuulle helmikuussa ja Nikolas Matinpalo valittiin 4 Nationsiin täydennysmiehenä.
Kun peilataan ensi vuoteen ja olympiakisoihin näitä MM-kisoja, Ruotsin joukkue tulee muuttumaan vähiten. Ruotsi on ylivoimaisesti lähimpänä oikeaa A-maajoukkuetta maailmanmestaruuskisoissa. Kanadalta tulee olympialaisissa olemaan joitain pelaajia mukana, USA:lta ehkä pari ja Suomen tästä joukkueesta saattaa olla mukana kolme pelaajaa, kun oikeasti maailman parhaat pelaavat Italiassa olympiarenkaiden alla.
Koska näitä ns. parhaiden pelaajien kisoja on edessä tulevina vuosina useampiakin, tulee yhä selkeämmin muodostumaan todellinen A-maajoukkue ja jonkinlainen B-maajoukkue – kuten aikoinaan oli ihan virallisestikin Sisu-Team-nimellä pelannut kakkosjoukkue. Jalkapallopuoleltahan tilanne on tuttu, sillä ”talvimaajoukkue”-termi on aika hyvin vakiintunut FIFA-päivien ulkopuolella pelattaviin otteluihin.
Leijonia yhtä kaikki, mutta turnausten arvotus ja arvostus tulevat korostumaan tulevina vuosina huomattavasti enemmän kuin viime vuosina, jolloin kansainvälistä jääkiekkoa on nähty oikeastaan vain MM-kisoissa ja olympialaisissa ilman NHL-pelaajia.
Jukka Malm