
Siniviiva käy artikkelisarjassa läpi viime vuosien MM-lopputurnauksia. Avaustekstissä palataan kymmenen vuoden taakse, kun MM-jääkiekkoa pelattiin Tshekissä.
Suomi lähti näihinkin kisoihin toiveikkaana mitalijahtiin, mutta Kari Jalosen johtamien Leijonien tie tyssäsi puolivälieriin.
Vuoden 2015 kisoihin oli saatu mukaan koko joukko nimekkäitä NHL-pelaajia, osa tulevaisuuden suuria tähtiä. Esimerkiksi USA:n joukkue esitteli Jack Eichelin, joka vielä tuossa vaiheessa oli yliopistopelaaja. Jenkkien maalia vartioi Connor Hellebuyck, tämän hetken paras NHL-maalivahti.
Kanadan joukkueessa oli mukana muun muassa Nathan MacKinnon, tuossa vaiheessa vielä lahjakas nuori pelaaja Coloradosta sekä koko kisat vahvasti pelannut Jason Spezza, monen muun nimekkään pelaajan lisäksi.
Nuorina lupauksina kisoissa nähtiin myös Suomen paidassa Esa Lindell, silloin vielä Ässät-pelaaja, sekä esimerkiksi Ruotsin takalinjoilla Oliver Ekman-Larsson.
Kisojen ykköstähtenä tuikki Sidney Crosby. Moni ihmetteli, miksi Crosby lähti NHL-pettymyksen jälkeen pelaamaan Tshekkiin, mutta motivaatio selvisi pian. Hän halusi mukaan ”Kolmen kullan kerhoon” eli klubiin, johon pääsevät pelaajat, joiden palkintokaappia komistaa voitettu Stanley Cup, olympiakulta ja MM-kulta.
Tämä tavoite myös täyttyi. Crosbyn lisäksi MM-kultaa voittaneessa Kanadan joukkueessa tuikki muitakin sen hetken tähtipelaajia. Olettavaa onkin, että nimenomaan Crosbyn päätös osallistua kisoihin toimi jonkinlaisena magneettina, jonka avulla saatiin muitakin nimimiehiä mukaan.
Yksi näistä oli puolustaa Brent Burns, joka tuossa vaiheessa dominoi pakkien NHL-pistepörssiä San Jose Sharksin paidassa. Burns pelasi loistavat kisat ja hänet valittiin koko kisojen parhaaksi puolustajaksi sekä median valitsemaan tähtiviisikkoon.
Jaromir Jagrin kisat
Tähtiviisikkoon valittiin myös legendaarinen Jaromir Jagr. Unohtumaton takatukka oli ikämiehenä kisoissa liekeissä ja johdatteli Tshekin joukkueen välieriin asti. Etenkin puolivälierässä Suomen vastaan Jagr oli loistava. Hän katkaisi Leijonien tien tekemällä 5-2 Tshekille päättyneessä ottelussa kaksi maalia ja syöttämällä yhden. Hänet valittiin myös kisojen parhaaksi pelaajaksi – mitä hän ei toki ollut, mutta tietysti oli ymmärrettävää, että supertähden kriteeristö oli ehkä vähän tavallista löysempi.
Edes Jagr ei pystynyt enää välierissä johdattamaan isäntämaata finaaliin. Kanada voitti välierän 2-0 ja toisessa välierässä Venäjä kukisti USA:n 4-0 neljällä kolmannen erän maalilla. Näistä yhden teki Aleksandr Ovetshkin ja yhden Jevgeni Malkin, joten nimimiehiä oli myös Venäjän joukkueella matkassa.
Kisojen finaali oli yksipuolinen näytös. Kanada lähti hakemaan kultaa ja sitä myös tuli – ylivoimaisesti. Kanada voitti finaalissa Venäjän 6-1. Crosby teki ottelussa tehot 1+1 ja rehellisyyden nimissä on sanottava, että voittolukemat olisivat voineet olla vielä suuremmat. Maalivahtien torjunnat kertovat paljon: Kanadan maalivahti Mike Smith torjui koko ottelussa 11 kertaa, kun Venäjän Sergei Bobrovski suoritti 31 torjuntaa – ja kuusi kiekkoa meni sisään.
Leijonille pettymys
Leijonat oli saanut kisoihin mukaan NHL-kaukaloista kuusi pelaajaa. Maalille tuli Nashvillen tähtimaalivahti Pekka Rinne, joka pelasikin loistavat kisat – niin hyvät, että hänet valittiin kattojärjestön toimesta kisojen parhaaksi maalivahdiksi – median valinta oli Hellebuyck. Floridan kaksikko Jussi Jokinen ja nuori Aleksander Barkov olivat myös mukana.
Jokinen oli kisojen paras suomalaispistemies lukemin 3+8=11 ja Barkovkin teki mukavat tehot 4+3=7. Lisäksi joukkueessa olivat NHL-pelaajista Dallasin puolustaja Jyrki Jokipakka, Devilsin Tuomo Ruutu sekä Torontoa tuolloin edustanut Leo Komarov.
Kisat olivat iso kansainvälinen läpimurto Oulun Kärppien kaksikolle Joonas Kemppainen ja Joonas Donskoi. Donskoi teki kisoissa tehot 5+3=8 ja Kemppainen 3+6=9. Kummallekin aukesi myöhemmin ovi NHL-kaukaloihin.
Suomi aloitti kisat vaisusti häviämällä USA:lle 1-5. Sitten tuli hämmentävä putki, sillä neljässä seuraavassa ottelussa Suomi piti nollan: ensin kaatui Tanska 3-0, sitten Norja 4-0, tämän jälkeen Slovenia 4-0 ja neljäntenä Slovakia 3-0. Myös loput kaksi alkusarjaottelua Suomi voitti, ensin Valko-Venäjän voittomaalikilpailussa 3-2 ja Venäjä myös voittomaalikilpailussa samoin lukemin.
Lohkossa tuli toinen sija ja vastaan toisen lohkon kolmonen, isäntämaa Tshekki. Tämä ottelu katkaisi Leijonien tien mitalipeleihin ja se muistetaan erityisesti Tshekissä pelinä, jossa Jaromir Jagr loisti kuin parhaina päivinään.
MM-kisat 2015
Kultaa: Kanada
Hopeaa: Venäjä
Pronssia: USA
Suomen sijoitus: 6.
IIFH:n valinnat pelipaikan parhaista:
Maalivahti: Pekka Rinne, Suomi
Puolustaja: Brent Burns, Kanada
Hyökkääjä: Jason Spezza, Kanada
Median valitsema all-stars:
Connor Hellebuyck, USA
Brent Burns, Kanada – Oliver Ekman-Larsson, Ruotsi
Jaromir Jagr, Tshekki – Jason Spezza, Kanada – Taylor Hall, Kanada
Kisojen arvokkain pelaaja:
Jaromir Jagr, Tshekki